Αρχική Γραφείο Τύπου Δελτία Τύπου Σε κλίμα Συγκίνησης το Ετήσιο Μνημόσυνο των Ηρώων του Σοκαρά
Σε κλίμα Συγκίνησης το Ετήσιο Μνημόσυνο των Ηρώων του Σοκαρά PDF Εκτύπωση

Σε κλίμα συγκίνησης και με την δέουσα λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους ήρωες του Σοκαρά, που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής στις 17 Αυγούστου 1944, στην Σπηλιάρα. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Ι.Ν. Αγίων Δέκα και ακολούθησαν μνημόσυνο στον χώρο του Οστεοφυλακίου, επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο εκτελέσεων, προσκλητήριο μαρτύρων, κατάθεση στεφάνων, τήρηση σιγής ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Λευτέρης Κοκολάκης, τόνισε:

«Η ιστορία αυτού του τόπου έχει γραφτεί με αίμα και θυσίες. Όχι μόνο των ηρώων που σήμερα τιμούμε, αλλά και εκείνων που έμειναν πίσω και ανέλαβαν το μεγάλο χρέος να γιατρέψουν τις πληγές, να αναθρέψουν τα ορφανά, να μετατρέψουν τον πόνο σε ελπίδα και δημιουργία και, πάνω από όλα, να κρατήσουν άσβεστη την φλόγα. Να διατηρήσουν ζωντανή την ιστορική μνήμη, να παλέψουν ώστε να φωτιστούν τα πραγματικά γεγονότα και να δικαιωθεί η υπέρτατη θυσία των ηρώων του Σοκαρά.

Είναι χρέος μας, την πορεία που χαράξατε εσείς οι ίδιοι, οι κάτοικοι του Σοκαρά και οι εκπρόσωποι των συλλόγων και φορέων αυτού του τόπου, προς την ανάδειξη και διάσωση της ιστορικής αλήθειας, να την ακολουθήσουμε και να την ενισχύσουμε με όλες τις δυνάμεις μας. Γιατί τα παιδιά μας πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια: οι ήρωες του Σοκαρά δεν επιλέχθηκαν τυχαία από τους κατακτητές, αλλά θανατώθηκαν για τους αγώνες τους, για τις αξίες και τα ιδανικά τους, για την καθαρή ψυχή και για την λεβεντιά τους. Γιατί ήθελαν να ζουν ελεύθεροι...»

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων, Νίκος Σκουλάς. Με αφορμή την συμπλήρωση 40 ετών από την αποκάλυψη του αγάλματος της Φτερωτής Νίκης, του ακαδημαϊκού γλύπτη Ιωάννη Παρμακέλη, παρουσιάστηκε έκθεση φωτογραφικoύ υλικού σχετικού με την ιστορία του Σοκαρά, ενώ τιμήθηκε για το έργο και την προσφορά του ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας, Στέλιος Ορφανάκης.

Στην εκδήλωση μνήμης και τιμής, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, οι βουλευτές Ηρακλείου, Μάξιμος Σενετάκης, Χάρης Μαμουλάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Σωκράτης Βαρδάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Μανώλης Συντυχάκης, Γιώργος Λογιάδης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου Βαγγέλης Καρκανάκης ως εκπρόσωπος του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο Αστυνομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου Νίκος Χρυσάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλος Μπαριτάκης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Πόπη Δασκαλάκη, Γιώργος Ματαλλιωτάκης, ο Δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Γρηγόρης Πασπάτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας, Θανάσης Δεσδενάκης, ο αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Κόφινα Γιώργος Κουμιανάκης, η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Γόρτυνας Σοφία Χατζάκη – Σφακιανάκη, ο πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα – Ο Άλλος Δρόμος» Νότης Μαριάς, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Σοκαρά Γιάννης Βιλανάκης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Ασημίου Γιάννης Φουντουλάκης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Διονυσίου Μύρων Σταματάκης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Σταβίων Γιώργος Δασκαλάκης, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, πολιτιστικών συλλόγων, ενώσεων και φορέων της ευρύτερης περιοχής.'

 

Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!

 
Δήμος Γόρτυνας
 
 
 
 
dgortynas-covid-19.jpg

Έργα ΕΣΠΑ

sima-espa.png
Χάρτης Περιοχής
Διαβούλευση για την εκπόνηση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων
Εξατομικευμένη Ψυχοκοινωνική Παρέμβαση και Συμβουλευτική για Μαθησιακές Δυσκολίες
Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Γόρτυνας
ΚΕΠ
ΚΕΔΚΕ
Χρηματοδότηση
INTERMEDIA