Αρχική Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις Με Μεγάλη Επιτυχία και Συμμετοχή η Εκδήλωση του ΓΕΛ Αγίας Βαρβάρας για την Ημέρα της Ευρώπης
Με Μεγάλη Επιτυχία και Συμμετοχή η Εκδήλωση του ΓΕΛ Αγίας Βαρβάρας για την Ημέρα της Ευρώπης PDF Εκτύπωση

Τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες που αποκόμισαν από τις δράσεις που ανέπτυξαν ως μέλη της ομάδας EPAS, στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος «Σχολεία - Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», μοιράστηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γενικού Λυκείου Αγίας Βαρβάρας, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν στο Δημαρχείο Γόρτυνας, στους Αγίους Δέκα, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης (Europe Direct) και του Δήμου Γόρτυνας.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου), παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες και δραστηριότητες της ομάδας EPAS του Γενικού Λυκείου Αγίας Βαρβάρας. Επιπλέον, εκλεκτοί προσκεκλημένοι αναφέρθηκαν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την λειτουργία τους και σε σημαντικά ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι επιπτώσεις στην υγεία μας, η εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση σε συνάρτηση με τις συνθήκες που επικρατούν (πανευρωπαϊκά) στην αγορά εργασίας.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, η διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Αγίας Βαρβάρας, Χαρά Κουτεντάκη, αναφέρθηκε στην σύνδεση Ελλάδας - Ευρώπης και στην σημασία του προγράμματος, ως ένα «μονοπάτι συνεργασίας και συνεισφοράς».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε: «Ο Δήμος Γόρτυνας έχει την τύχη να βρίσκεται στο σταυροδρόμι σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων της Μινωικής Κρήτης. Οι δεσμοί της Κρήτης με την Ευρώπη είναι παλαιοί και ισχυροί. Εδώ γεννήθηκε ο πρώτος πολιτισμός της Ευρώπης, που αποτελεί το κοινό μας σπίτι».

Ο Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πέτρος Βαρελίδης, τόνισε: «Η χώρα μας έχει ωφεληθεί, όχι μόνο οικονομικά, αλλά κυρίως θεσμικά από την συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το νομοθετικό πλαίσιο, το κράτος δικαίου, αποτελεί το μεγαλύτερο όφελος».

Εκ μέρους του Δήμου Γόρτυνας, η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Σοφία Χατζάκη - Σφακιανάκη ανέφερε: «Μέσα από τα μάτια των παιδιών μας, της νέας γενιάς, μας δίνεται η δυνατότητα να συνειδητοποιήσουμε ότι η χώρα μας και, ειδικότερα, η κοινωνία μας, πρέπει να κοιτάξει μπροστά. Να αναμετρηθεί με τις σύγχρονες προκλήσεις, να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, ώστε να δώσει στα παιδιά μας τις ευκαιρίες που δικαιούνται και αξίζουν». Επιπλέον, χαρακτήρισε το Γενικό Λύκειο Αγίας Βαρβάρας ως «σχολείο - πρότυπο» και έδωσε συγχαρητήρια στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και την διευθύντρια, Χαρά Κουτεντάκη για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο σχολείο.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Εμμανουήλ Καρτσωνάκης, που συνεχάρη τους μαθητές και εκπαιδευτικούς για την προσπάθειά τους και η εκπρόσωπος του Γραφείου Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, Κατερίνα Θεοφιλοπούλου, που ανέδειξε την σημασία της συμμετοχής σε δράσεις ευαισθητοποίησης σχετικά με ευρωπαϊκά ζητήματα.

Η καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης & Πολιτικής, ΕμμανουέλαΔούση, αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, δίνοντας έμφαση στην κοινωνική της διάσταση, που εντείνει τις ανισότητες στην Ε.Ε. Ο ερευνητής του Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης (Εργαστήριο Περ/κώνΧημικών Διεργασιών), Νίκος Καλυβίτης, εστίασε στην ατμοσφαιρική ρύπανση, τις επιπτώσεις της και τα τελευταία ερευνητικά ευρήματα γύρω από το φαινόμενο και ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης, Νικόλας Μωραϊτάκης, ανέλυσε τον ρόλο του Europe Direct ως «διεπαφή του πολίτη της Περιφέρειας Κρήτης με την Ε.Ε.» και εστίασε σε θέματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.

Στο Δημαρχείο Γόρτυνας, στους Αγίους Δέκα, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας, Θανάσης Δεσδενάκης, ο αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Αγίας Βαρβάρας, Στέλιος Μαυρίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Θοδωρής Σαβουιδάκης, οι πρόεδροι των Τ.Κ. Αγίων Δέκα, Μιχάλης Πηρουνάκης, Αγίας Βαρβάρας, Μανώλης Δρετάκης, Αμπελούζου, Στέλιος Ξημεράκης και Σταβίων, Γιώργος Δασκαλάκης, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι κοινωνικών δομών από όμορους Δήμους και πλήθος κόσμου.

Η ομάδα EPAS του Γενικού Λυκείου Αγίας Βαρβάρας αποτελείται από τους εκπαιδευτικούς, Αρβανιτάκη Μαρία, Ζωγραφιστού Χρυσούλα, Καμπουράκη Γωγώ, Κωστάκη Όλγα, Μανώλη Ιωάννα, Σακαβάρα Βάνια και από τους μαθητές: (Α΄ Λυκείου) Καψάλη Αναστασία, Κοκολάκη Κωνσταντίνο, Τζωρτζάκη Μαρία, (Β΄ Λυκείου) Αντωνακάκη Χρύσα, Ανωγειανάκη Μανόλη, Δρετάκη Κωνσταντίνο, Θεργιάκη Μανόλη, Παρανυχιανάκη Ελένη και (Γ΄ Λυκείου) ΞημεράκηΜαριλένα, Πρεβελιανάκη Μαρίνο, Τσατσάκη Ειρήνη, Σχοιναράκη Αργυρώ.

Τις μελωδίες και μαντινάδες με τις οποίες ολοκληρώθηκε η εκδήλωση επιμελήθηκαν και παρουσίασαν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Αγίας Βαρβάρας, Γιώργος Τιτάκης και Γιώργος Καρακωνσταντάκης.

 

Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!

 
Δήμος Γόρτυνας
 
 
 
 
dgortynas-covid-19.jpg

Έργα ΕΣΠΑ

sima-espa.png
Χάρτης Περιοχής
Διαβούλευση για την εκπόνηση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων
Εξατομικευμένη Ψυχοκοινωνική Παρέμβαση και Συμβουλευτική για Μαθησιακές Δυσκολίες
Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Γόρτυνας
ΚΕΠ
ΚΕΔΚΕ
Χρηματοδότηση
INTERMEDIA