Αρχική Γραφείο Τύπου Δελτία Τύπου 22ο Γαβούστημα Καππαδοκών: Στην Κρήτη το μεγαλύτερο συναπάντημα Καππαδοκών
22ο Γαβούστημα Καππαδοκών: Στην Κρήτη το μεγαλύτερο συναπάντημα Καππαδοκών PDF Εκτύπωση

Υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδόκικων Σωματείων, έχει καθιερωθεί να συναντώνται σε διαφορετικό μέρος της Ελλάδας οι απανταχού Καππαδόκες. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά στη Λάρισα το έτος 1997. Από τότε και μετά έχουν πραγματοποιηθεί 21 Γαβουστήματα με τη συμμετοχή χιλιάδων κόσμου. Το τελευταίο διεξήχθη τον Αύγουστο του 2019 στη Χαλκίδα, με διοργανωτή το Σύλλογο «Αδελφότητα Προκοπιέων Χαλκίδας Ο Όσιος Ιωάννης Ο Ρώσσος». Στην Ολομέλεια Προέδρων της ΠΕΚΣ, ανατέθηκε ομόφωνα στο Σύλλογο Φίλων Περιβάλλοντος και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αποϊνίου «Οι Βάκιωτες» να διοργανώσουν το 22ο Γαβούστημα στην Κρήτη. Ως διοργανωτής θα συμβάλλει ακόμα και ο Σύλλογος Θυμάτων Σοκαρά.

Το Γαβούστημα ετυμολογικά προέρχεται από την τούρκικη λέξη Γαβουσμάκ, και στα ελληνικά σημαίνει αντάμωμα. Είναι λοιπόν, το αντάμωμα, η συνάντηση ή αλλιώς η σύναξη των προερχόμενων προσφύγων της Καππαδοκίας και ευρύτερα των προσφύγων Μικρασιατών. Στο τριήμερο εκδηλώσεων παρουσιάζονται τραγούδια και χοροί της Καππαδοκίας, μουσικοχορευτικές παραστάσεις, επιστημονικά συνέδρια, θεατρικά δρώμενα, εκθέσεις φωτογραφίας κ.ά., προκειμένου να κρατήσουν άσβεστη τη συλλογική ιστορική μνήμη και αλήθεια.

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, την τραγικότερη στιγμή του νεότερου Ελληνικού κράτους, η οποία άφησε συλλογικό τραύμα στη συνείδηση όλων των Ελλήνων. Με αφορμή αυτήν την τραγική επέτειο, η Περιφέρεια Κρήτης ονόμασε το 2022 ως έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού και σε αναγνώριση της συνολικής προσφοράς των προσφύγων Μικρασιατών αποφάσισε να συμμετέχει ως συνδιοργανωτής του 22ου Γαβουστήματος.

Στις 26 και 27 Αυγούστου στις 9.00 μ.μ. στο θέατρο της Φαραγγιανής Κεφάλας στα Φαραγγιανά θα πραγματοποιηθεί το πρώτο μέρος των εκδηλώσεων του 22ου Γαβουστήματος.

Τραγούδια και χοροί της Καππαδοκίας με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από όλη την Ελλάδα υπόσχονται ένα ταξίδι μνήμης στο χρόνο. Ακόμα, θα αφουγκραστούμε την αλληλεπίδραση των δύο πολιτισμών, Καππαδοκίας και Κρήτης και τη μεταξύ τους ώσμωση, αλληλεπηρεασμού και των κοινών στοιχείων που υπήρξαν. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει και έκθεση φωτογραφίας της Αγγελικής Κίτσου Μαγαράκης με σπίτια Ελλήνων Καππαδοκών.

Στις 28 Αυγούστου στο Αποίνι (Βελούλι,Οικισμός προσφύγων) στις 5.00 μ.μ. στην «Παναγία τη Βελουλιανή (έτους 1260)» θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια επιστημονική εσπερίδα με θέμα το Μικρασιατικό Ελληνισμό, στην οποία θα λάβουν μέρος διακεκριμένοι ομιλητές από όλη τη χώρα.

Θέματα εσπερίδας.

  1. Η συμβολή των Καππαδοκών και των Μικρασιατών γενικότερα στο σύγχρονο πολιτισμό, καθώς και στην πολιτισμική, οικονομική και κοινωνική ζωή του νέου Ελληνισμού
  2. Διεξαγωγή έρευνας Μικρασιάτικου Ελληνισμού απο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Προτάσεις -μεθοδολογία -συνδρομή των συλλόγων με

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ

  1. Παυλίδης Απόστολος Γεωπόνος κάτοικος Περιοχής
  2. Ιντσεσίλογλου Νίκος Καθηγητής ΑΠΘ Θεσσαλονίκη
  3. Κυπριωτάκης Δημήτριος Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Ευελπιστούμε, το 22ο Γαβούστημα να αποτελέσει την αφετηρία συνεργασίας όλων των προσφυγικών συλλόγων της Κρήτης και με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και των επιστημονικών φορέων να κρατήσουμε άσβεστη την ιστορική μνήμη. Επιπρόσθετα, το συλλογικό τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής να αναδειχθεί ως το γεγονός εκείνο, από το οποίο θα αντλήσουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα για να πορευτούμε ως Έλληνες μελλοντικά.

Οι διοργανωτές με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και το Δήμο Γόρτυνας καλούν όλον τον κόσμο να συμμετέχει στο τριήμερο εκδηλώσεων, δίνοντας υπόσχεση μνήμης στους προγόνους μας πρόσφυγες, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη συνεισφορά του Μικρασιατικού Ελληνισμού στον πολιτισμό της σύγχρονης Ελλάδας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Επισκεφθείτε το gavoustima.gr και Τα Social Media μας είναι τα εξής:

Η είσοδος είναι ελεύθερη

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω e-mail στο info@gavoustima.gr

 

afisa-gavoustima.jpg

 

 
Δήμος Γόρτυνας
 
 
 
 
dgortynas-covid-19.jpg

Έργα ΕΣΠΑ

sima-espa.png
Χάρτης Περιοχής
Διαβούλευση για την εκπόνηση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων
Εξατομικευμένη Ψυχοκοινωνική Παρέμβαση και Συμβουλευτική για Μαθησιακές Δυσκολίες
Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Γόρτυνας
ΚΕΠ
ΚΕΔΚΕ
Χρηματοδότηση
INTERMEDIA